06 Ekster

Ekster

Pica pica

De Ekster
© Sue Tranter 
Orde : Zangvogels (Passeriformes)
Familie : Kraaien (Corvidae)
Lengte : 40 tot 51 cm
Geluid
Biotoop :
 Stedelijk gebied, Agrarisch gebied, Struiken, Loofbossen en Naaldbossen
Periode :
 Het hele jaar
Aantal broedparen : Ongeveer 50.000
Toename of afname : Constant

Kenmerken

Het verenkleed van de ekster is voornamelijk zwart met enkele helder witte onderdelen
Het verenkleed heeft een groene of blauwe glans
De kop is geheel zwart
De staart is lang en getrapt

Omschrijving

De ekster is door zijn typische zwart-witte verenkleed eenvoudig te herkennen. In de vlucht is de vogel duidelijk herkenbaar aan de fladderende vlucht en de lange, ruitvormige staart. Op de grond hipt de ekster rond, dit in tegenstelling tot de meeste andere kraaiachtigen die rondstappen. De ekster heeft de reputatie van rover van eieren en jonge vogels, iets wat vooral te danken is aan het feit dat de ekster in tegenstelling tot de meeste andere nestrovers vooral overdag actief is. Het voedsel van de ekster bestaat voornamelijk uit wormen, insecten, aas en afval, terwijl 's winters vooral vruchten en zaden worden gegeten.

De ekster bouwt een rommelig nest van takken in een boom met een ingang aan de zijkant. Tussen de takken bevindt zich het eigenlijke nest dat bestaat uit planten en aarde.

06 Ekster P1030566

HomebuttonVWGG