16 Slechtvalk

Slechtvalk

Falco peregrinus

De Slechtvalk
© Steven Round 
Orde : Roofvogels (Falconiformes)
Familie : Valken (Falconidae)
Lengte : 38 tot 51 cm
Geluid :
   
Spanwijdte : 90 tot 110 cm
Biotoop : Stedelijk gebied, Moeras, Zee en kust, Agrarisch gebied en Heide en veld
Periode : Gehele jaar, Wintergast, Doortrekker
Aantal broedparen : Enkele tientallen
Toename of afname : Sterke toename

Kenmerken

De onderzijde is vaalwit met een fijne donkere bandering
De bovenzijde is donkergrijs van kleur
Er is een donkere baardstreep aanwezig

Omschrijving

Het voedsel van de slechtvalk bestaat bijna alleen uit vogels, welke in een stootduik gegrepen worden. De slechtvalk begint de stootduik al op grote hoogte en begint de vlucht met een serie snelle vleugelslagen waarna een duikvlucht volgt. Hierbij kunnen snelheden tot meer dan 300 kilometer per uur bereikt worden, wat de slechtvalk tot één van de snelste dieren maakt. Met uitgestrekte poten stort de slechtvalk zich op de prooi, een goed geplaatste aanval wordt door de prooi zelden overleefd.

Vooral door het gebruik van pesticiden in de landbouw is de slechtvalk na de jaren 60 van de vorige eeuw sterk in aantal afgenomen. De vogel was zelfs als broedvogel uit Nederland verdwenen. Door intensief beleid en het plaatsen van speciale nestkasten op hoge objecten zoals de schoorstenen van elektriciteitscentrales broedt tegenwoordig weer een toenemend aantal slechtvalken in Nederland.

16 Slechtvalk P1030579 Slechtvalk S2 P1030562

 

 

 

HomebuttonVWGG