17 Smelleken

http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">
http://www.vogelvisie.nl/images/blank.gif')">

Smelleken

Falco columbarius

Het Smelleken
© Juha Niemi 
Orde : Roofvogels (Falconiformes)
Familie : Valken (Falconidae)
Lengte : 26 tot 33 cm
Geluid :
 
Biotoop : Moeras, Agrarisch gebied en Heide en veld
Periode : Wintergast, Doortrekker
Aantal broedparen : Geen

Kenmerken

De rug is grijs met kleine, donkere streepjes
De onderzijde is lichtbruin met korte, donkere lengtestrepen
De staart is grijs met een donkere eindband
De vleugels zijn kort

Omschrijving

Het smelleken is de kleinste roofvogel van Europa en is het makkelijkst te herkennen aan het vlieggedrag: de vogel vliegt erg snel en vlak boven de grond. Op deze manier overrompelt de vogel de kleine vogels waaruit het belangrijkste voedsel bestaat. Soms ook wordt de prooi net zo lang achtervolgt totdat deze te vermoeid is om nog te ontkomen.

Smellekens broeden in het noorden van Europa, maar trekken in het najaar naar het zuiden. Hierbij trekken de vogels soms ook door Nederland, waarbij enkele vogels niet verder trekken maar in Nederland blijven overwinteren. Vooral langs de kust en in vochtige gebieden kunnen 's winters jagende vogels gezien worden.

17 Smelleken P1030564

HomebuttonVWGG